TENCEL™ Lyocell & Modal... Zacht als zijde, met een minimale impact op het milieu

Wist je dat Tencel niet de officiële benaming van de vezels is? Tencel is één van de bekendste merknamen waaronder de duurzame vezels Lyocell en Modal op de markt worden gebracht. De Oostenrijkse Firma Lenzing die Tencel produceert, spitst zich volledig toe op duurzaamheid. Tencel wordt op een duurzame manier gemaakt van houtpulp van eucalyptusbomen en beuken. Wanneer je Tencel shopt, zorg je dus mee voor het milieu!

Waarom is Tencel duurzaam?

Eucalyptus en beukenhout als bron

Tencel wordt gemaakt van houtpulp van eucalyptus- en beukenbomen die in een duurzamer bosbeheer onderhouden worden. Deze bomen kunnen overleven op een bodem van lage kwaliteit, waar andere bomen niet kunnen overleven en landbouw niet mogelijk is. Grond die normaal dus niet gebruikt zou worden, wordt hier wel benut. Ook hebben eucalyptus en beuk veel minder water nodig dan bijvoorbeeld katoenplanten. Bovendien zijn er amper meststoffen en pesticiden nodig om ze te laten groeien.

DZH_beelden_2_

Milieuvriendelijk verwerkingsproces door hergebruik van water

Bij andere gewone lyocell of modal stoffen die van houtpulp gemaakt worden, is het oplossen van de houtvezels geen 100% milieuvriendelijk proces. Bij Tencel gaat men hierin een stap verder, het productieproces is namelijk een gesloten kringloop (closed loop). Dat betekent dat alle producten die nodig zijn om deze houtpulp te bewerken, hergebruikt worden en dus amper verloren gaan. Een groot deel van het water en de oplosmiddelen die tijdens het proces gebruikt worden, wordt opgevangen en daarna opnieuw gebruikt. Bovendien is het textiel dat uit de Tencel-vezels vervaardigd is, biologisch afbreekbaar. Dus wanneer je je kledingstuk of beddengoed van Tencel op het einde van hun leven wegbrengt, komen er geen schadelijke stoffen in de natuur terecht.

DZH_beelden_1600_x_800_px_1400_x_600_px_

Is er dan wel een verschil tussen Tencel Lyocell en Tencel Modal?

Ja, het verschil tussen beide zit hem in de vernieuwde technieken van het productieproces. TENCEL™ Lyocell onderscheidt zich van zijn Modal tegenhanger als de nieuwste generatie vezels geproduceerd door Lenzing. Dit betekent dat TENCEL™ Lyocell-vezels geproduceerd worden met de nieuwste en meest geavanceerde technologieën. Hierdoor zijn Lyocell-vezels duurzamer dan Modal-vezels.

Waarom zou je nog meer voor Tencel kiezen?

  • Stof van Tencel voelt ontzettend zacht aan en zorgt voor een enorm draagcomfort. Leuk voor je beddengoed én ondergoed!
  • Tencel is een heel absorberende stof en ook nog eens sneldrogend. Perfect voor tijdens warme nachten of intense sportsessies.
  • Het reguleert warmte en koude. Dankzij de ademende eigenschappen is je beddengoed in de zomer heerlijk koel is en in de winter lekker warm.
  • Tencel heeft een antibacteriële werking. Het delen van bacteriën gaat tot 2000 keer langzamer dan bij synthetische materialen. Hierdoor blijft je textiel van Tencel langer fris én is het een uitstekende keuze wanneer je last hebt van allergie.
  • Tencel krimpt en kreukt minder dan katoen, waardoor je er langer plezier van hebt en er minder onderhoud nodig is.

Bezig met laden...